В нощта на 26 ноември Емили Хенд, 9-годишно израелско момиче от

...
В нощта на 26 ноември Емили Хенд, 9-годишно израелско момиче от
Коментари Харесай

50 дни в плен: 9-годишно израелско момиче, смятано за мъртво, се върна у дома

В нощта на 26 ноември Емили Хенд, 9-годишно израелско момиче от кибуц Беери, беше освободено от плен на терористичната групировка Хамас. Палестински бойци я заловиха по време на терористичната офанзива на 7 октомври и роднините й я смятаха за към този момент мъртва. 

Guardian разказа трогателната история за завръщането на младата израелка.

„ Емили се завърна при нас “, сподели татко й след прочувствена среща с щерка си в израелска болница.

А роднини споделиха, че не могат да намерят точните думи, с цел да опишат страстите си „ след 50 сложни и кошмарни дни “.
Как беше заловена Емили 
Малката израелка с ирландски корени Емили навърши 9 години на 24 ноември, само че не празнуваше със фамилията си, защото по това време беше в ръцете на терористите. Когато палестински бойци атакуват израелците на 7 октомври, Емили Ханд прекарва нощта в къщата на най-хубавата си другарка Гила Ротем Шошани. Двете девойки и майката на Гила са хванати, а няколко дни по-късно фамилията е известено, че Емили е умряла.
Това беше ужасяващ удар за бащата на момичето Томас Хенд, който самичък отгледал щерка си, защото брачната половинка му починана от рак, когато бебето им било единствено на две години. Новината за случилото се толкоз шокира мъжа, че в изявление за CNN той сподели фраза, която изуми мнозина. Томас призна, че се радва да научи за гибелта на щерка си, защото опцията тя да бъде хваната го ужасява още повече.  Емили Хенд Емили Хенд отпразнува деветия си рожден ден в плен на Хамас
" Властите ни споделиха, че са намерили Емили. Тя била мъртва и това вероятно е най-хубавият вид. Всичко, което биха й предизвикали в Газа, щеше да е по-лошо от гибелта ", сподели татко й в изявление по това време.

Семейството на Томас към този момент оплака Емили, само че на 31 октомври израелските военни оповестиха, че момичето все още може да е живо.
Освобождението
Както се оказа по-късно, момичето е едно от 13 израелски и четирима тайландски жители, които Израел замени за 39 палестински пандизчии. По този мотив ръководителят на ирландското държавно управление Лео Варадкар разгласява обява, в която декларира, че Емили е „ изгубена и открита “.

„ Невинното момиче, което беше изгубено, към този момент е открито и върнато и страната ни въздъхна с голямо облекчение “, сподели той.

Но мненията на политика провокираха гневна реакция от израелския външен министър Ели Коен, който написа в обществените мрежи, че сходни изказвания са аморални.

" Г-н министър-председател. Изглежда, че сте изгубили своя честен компас и имате потребност от инспекция на действителността! Емили Хенд не е била " изгубена ", тя е била отвлечена от терористична организация ", акцентира Коен.
Израелският посланик добави, че заложниците са били освободени не тъй като „ дадоха отговор на молитвите ни “, а тъй като Израел е оказал боен напън върху Хамас.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР